dinsdag 30 november 2010

culturele woensdag 24/11/'10

Vandaag werden we verwacht op de VIBA expo in de Gruyterfabriek in Den Bosch. 


Gelukkig had ik mijn aansluiting in Utrecht mooi gehaald, in de winter moet je dus rekening houden met een standaard vertraging van 10 minuten (die was ik dus vergeten) en dus kwam ik mooi op tijd in Den Bosch aan. 
Na een verwarrend busritje van 1 halte zijn we toch maar gaan lopen richting de Brabant-hallen want die lieve mevrouw had ons de weg uitgelegd. 


Toen kwam we aan bij de Gruyterfabriek, gebouw C. Heel netjes hingen er al bordjes HKU studenten die kant op. 


Eenmaal binnen stond de koffie en thee klaar, helemaal goed!! 
Na een inleidend praatje van de meneer van de gemeente werden we opgedeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een rondleiding door de VIBA expo. Hier werden alle baanbrekende producten op grond van duurzaamheid tentoongesteld. Zo als bijvoorbeeld leemstuck en de solar-tube. 


Daarna kregen we een praatje van een landschapsarchitect en urban-designer. Deze legde uit dat het tegenwoordig heel makkelijk is om duurzaam te zijn. Ook legde vertelde hij over verschillende projecten die hij gedaan heeft en mee bezig is. 


Hierna kregen we een half uurtje pauze en daarna werden we verzocht om mee te denken aan de duurzaamste wijk van Europa. In deze wijken staan alleen maar klimaat neutrale huizen met gras op het dak en een energie rekening van 200 euro per jaar!!! 


Wij werden gevraagd om over het park van deze wijk na te denken of na te denken over hoe mensen aan gespoord konden worden om duurzaam te gaan bouwen en wonen. 


Tussen door kregen we een interessante en leuke lezing van een "daken-meneer". Hij was gespecialiseerd in het ontwerpen en analyseren van duurzamen daken. Door zijn lezing vraag ik me nu af waarom de meeste platte daken van Nederland niet bedekt zijn met planten. 


Met ons groepje hebben we gekozen voor de opdracht van het park. Hoe kan je het park een rol laten spelen in het duurzaamheids-aspect. 


Hieronder staat de brainstorm, de structurering en het idee. 


Brainstorm

Structuur


Het idee voor het park

Ik vond het erg leuk om mee te denken over het park. Het was erg leuk om te merken dat deze mensen voor wie we het bedachten erg geïnteresseerd waren in al onze ideeën, ze hadden ook veel vragen. 

Ze gaan alles nog een keer bekijken want ze wilde de boven staande papieren hebben. Ik heb geen idee wat ze er precies mee gaan doen maar ik ben benieuwd. 

Vandaag was een geslaagde culturele woensdag, ik ben namelijk erg enthousiast geworden voor het idee en begrip duurzaam bouwen. 


Ik was hier!

dinsdag 23 november 2010

culturele woensdag 17/11/'10

Vandaag zijn we met z'n alle afgereisd naar Duiven naar de AVR afvalverwerking. 


De AVR afvalverwerkings-fabriek.


Na een enerverende reis kwamen we daar aan. 


In de bus zagen we al een tijdje waar we heen moesten. je kon je namelijk orienteren op de grote schoorstenen van de AVR. 
Hoe dichter we in de buurt kwamen hoe meer je het ging ruiken... 


Na een inleiding van de meneer van de AVR hoe ze daar te werk gaan, ze verbranden daar namelijk het afval van een derde van Nederland. Door de verbranding komt er warmte vrij deze word gebruikt om stroom op te wekken en voor de stadsverwarming van de nieuwbouw in Duiven. Ook word er GFT afval verwerkt tot compost hier hebben ze maar 10 dagen voor nodig. 


Na het praatje kregen we in groepen een rondleiding door de afval verwerkings"fabriek".


Ik vond het heel erg interessant om te zien hoeveel afval er verwerkt word. Je zag namelijk de stort en de grijpers die het afval in de verbrandingsoven gooien. 


Dit heeft indruk op me gemaakt.


Binnenkomst van afval.

De grijper die het afval in de oven stort.



Ik was er ook bij hier achter Maaike op de foto.







culturele woensdag 10/11/'10

We zoude naar het AVVN Bureau gaan om het gebouw te bekijken.....
Helaas konden we op het laatste moment niet terecht en moesten we uit wijken naar de academie...


Helemaal niet erg want het regende lekker de hele dag! 


Na een hoop gedoe om de telefoonboom in werking te zetten werden we op de academie hartelijk verwelkomt in het auditorium. 


Hier werd ons medegedeeld dat we deze dag zouden besteden aan het kijken van documentaires over duurzaamheid en onze planeet de aarde.


Als aller eerste hebben we een deel gezien van de film Earth.  
Dit is een imposante film om naar te kijken. Hier zie je hoe de wereld veranderd en hoe dieren hier ook mee te maken hebben en krijgen. Het is ook erg mooi om te zien hoe mooi de wereld eigenlijk is. 


olifanten


de wereld


Hierna kregen we een als troost, dat we hals over kop naar de academie moesten komen, een lekker plakje cake met slagroom. Dit maakt natuurlijk een hele hoop goed!


Na deze leuke en lekker pauze hebben we naar een andere documantaire gekeken, genaamd Manufactured landscapes van Edward Burtynsky deze ging over en fotograaf die de massa productie van producten die vooral in het "Westen" worden gebruikt  fotografeert. Deze documantaire heeft op mij veel indruk gemaakt omdat deze fotograaf veel dingen liet zien waar ik eigenlijk niets vanaf wist? of niets van wilde weten, dat kan natuurlijk ook. Ik denk ook dat dit voor meerdere mensen geld. 


Het is namelijk zo dat mensen in China de computers maken en na een paar jaar weer uit elkaar halen om ze dan te "recyclen". In delen van China is de bodem hierdoor zo vervuild dat ze daar geen water drinkwater meer kunnen oppompen. maar het in schepen.....


fabriek met arbeiders er voor.

autobanden...

Rivier...


Na deze documentaire kwam er nog een. Deze ging over het afval wat mensen allemaal produceren. Want tegenwoordig gooien mensen steeds meer voedsel weg dat eigenlijk gewoon nog goed is. Denk aan houdbaarheid datums. Deze datums zijn er voor de verkoop en zeggen niets over dat als je een product hier een dag over heen is dat je  dan gelijk dood neervalt als je het eet. 


Ook hebben we een kijkje genomen via deze documentaire in de afval containers van supermarkten... 
Deze gooien ook heel veel weg wat nog niet eens 3 dagen over datum is. Helaas worden deze producten vernietigd en mogen niet uit gedeeld worden of naar een voedselbank worden gebracht. Hierdoor gaat veel onnodig weg terwijl andere mensen het heel hard nodig hebben. 
Ook ging het over het aantal kilometers een product aflegt voor dat het in de schappen ligt en soms niet eens verkocht word.

Hierdoor ben ik toch wel na gaan denken hoe ik dit zelf beter kan gaan doen. Ik ben er op gaan letten en eigenlijk gooien wij thuis niet zo heel veel weg wat nog goed is. gelukkig maar.




Deze dag heeft mijn bewuster gemaakt over hoeveel eten er eigenlijk weg word gegooid terwijl er ergens anders zo'n behoefte aan is. Ik hoop dat dit in de toekomst gaat veranderen net zoals het eigenlijk van de zotten is om in januari en februari aardbeiden te gaan eten. Deze komen dus van de andere kant van de wereld. 









dinsdag 9 november 2010

culturele woensdag 3/11/'10

Heerenveen, Belvedere museum, Oranjewoud, Le  Roy park.

Vandaag moesten we naar het Le Roy park in het Oranjewoud bij Heerenveen.

Aan de rand van het Oranjewoud heb je het Belvedere museum liggen dit is een vierkante zware doos midden in een weiland, hier verzamelen we om 12 uur en vanaf hier lopen we gezamelijk naar het le Roy park.

Dus wij hadden netjes uitgerekend hoelaat we moesten vertrekken vanuit Amersfoort om netjes om 12 uur bij het museum te kunnen zijn.

Helaas lagen er blaadjes op het spoor en hadden de treinen vertraging door de gladde sporen....... (geloof er nog steeds niets van)
Dus met een uur vertraging zaten we*dan toch in de Intercity naar Zwolle waar we over moesten stappen op de Intercity naar Heerenveen.

* We zijn: Ik, Daphne, Michelle, Linda en Rik.

Eenmaal in Heerenveen aan gekomen (half 1) kwamen we op het stadion Frans tegen helemaal moedeziel alleen met ook een uur vetraging door die zelfde blaadjes.

Toen begon de lange wandeling....

Na een flinke wandeling kwamen we zagen we het museum Belvedere liggen, Ik vond dit een erg indrukwekkend gezicht. Dit kwam doordat er een wijds plat uitzicht was met alleen weilanden en op de achtergrond bos. Dit werd doorbroken door het museum wat niet in het landschap hoort maar er wel heel mooi past.


het museum


Hier aan gekomen (1 uur) hebben we een sanitaire stop gemaakt, heeft rik een kalsgenoote gebeld om te vragen waar we heen moesten en hebben we een kaart van het gebied gekocht om de weg te vinden. We hebben nog even om de hoek in het museum gekeken, een jamsessie op het museum gehouden en toen zijn we door gelopen naar het Le Roy park.
jam-sessie

Het museum is gebouwd van verschilende platen tegen elkaar. Tussen en onder deze platen zitten holtes hierdoor hebben de platen verschillende klanken als je er op trommelt.
Ik vond dit heel leuk, dit kwam doordat de platen een leuk uiterlijk hebben maar nog een dubbele functie hebben, hierdoor worden ze nog leuker en intressanter om mee te werken. 
Ik vraag me overgens wel af of het de bedoeling was dat elke plaat een andere klank had of dat het gewoon toeval en een leuke bijkomstigheid is.... 

Na een lange maar mooie wandeling tussen de herfstkleuren in het Oranjewoud wareb we aan gekomen in het Le Roy park. Helaas was de rest al aan het einde gekomen van hun bezoek in het park.
Wij zijn nog wel door het park gelopen om te kijken.
Mooie herfst kleuren onder het wandelen.

Bouwwerk in het le Roy park.

Ik vond het erg intressant om te zien.
Als je bij het park aankomt zie al die opgestapelde stenen en denk je: "goh die man is lekker bezig geweest... al die stapels..  zijn we daar nu helemaal naar Heerenveen afgereisd...." Maar als je dan door het park heen loopt en je kijkt serieus en denk er over na, dan heeft die man wel iets bereikt en heeft hij gelijk. Je kunt namelijk van afval materiaal wel degelijk iets maken. Elke steen die hij gebruikt heeft heeft een eigen soort "karakter" ze zijn anders gesleten en hebben een andere kleur. Dat hij er zo lang over heeft gedaan om het te bouwen snap je dan ook. Alle bouwerken zijn met de zelfde preciesie en netheid op gebouwd. Omdat elke steen anders is ben je langer bezig.
De omgeving waar alles in staat speeld ook een grote rol misschien nu meer omdat ik blij was dat het niet regende! Ik vond het erg mooi dat het bos gewoon mee doet in zijn werk. De bomen zijn ingebouwd en zorgen voor een dak op sommige elementen. Door de kleuren van de stenen en de bomen word het een geheel. In dit park kon je een beetje merken dat tijd geen rol heeft gespeeld en nu nog geen invloed heeft. Jah in de loop van de tijd vervalt het waarschijnlijk en word het helemaal een met de natuur. Maar haast heeft het niet. Dit is volgens mij ook wat le Roy duidelijk wil maken, waarom gooien we dingen weg zoals die stenen die nog gewoon goed zijn en nog minstens 100 jaar mee kunnen.
nog een keertje

Al met al een mooie dag buiten en weer iets geleerd over hoe je ook naar de wereld en dingen kan kijken.
Weg gooien is niet alles.
Ik was daar!
(eerste van links)